wtorek, 17 kwietnia 2012

Chipsy smakowe

Początkowo chipsy sprzedawano w zestawie z maleńką torebką soli. I tylko o smaku naturalnym. Pierwsze chipsy smakowe wyprodukowano dopiero w 1954 r. w Irlandii, w fabryce, której właścicielem był Joe Murphy. Były to chipsy solone i o smaku serowo-cebulowym, które zresztą do dziś cieszą się wielką popularnością. Pomysł Joego zrewolucjonizował produkcję chipsów. Obecnie są one sprzedawane w wielu odmianach, m.in. paprykowe, cebulowe, bekonowe, o smaku szynki, kurczaka z grilla i koktajlu z krewetek.
                                                          Jedne z pierwszych chipsów
                             http://www.foodireland.com/Merchant2/merchant.mvc?Category_Code=chips&Screen=PROD&Product_Code=560
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgc_2lc0A2NDwZmzvaycqwMyC1AeYJaVewgAPXDznMqSw5G2sVB67SOAif9OejPRxchU_Iu3ppc2g8YCx6V4qAf14TiUiEnY59FBYXsBVBj_7uBxHYl3UYA2yAxmKhNhOeu9jn1goK0dsyb/s400/SmithsChips+006.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz