piątek, 13 kwietnia 2012

Pierwsze czekolady

Na pewno pierwsze czekolady nie były idealne za twarde lub gumowate.Producenci musieli pracować nad udoskonaleniem technologii.
  • W 1853 r. rodzina Fracisa Fraya wprowadziła pomadki czyli słodycze w czekoladowej polewie.
  • W 1879 r. pojawiła się w sprzedaży  mleczna czekolada
  • W 1912 r. Jean Neuhaus opracował technologie która umożliwiła napełnianie nadzieniem czekoladowych foremek


Obecnie jest wiele firm produkujących czekoladę.Specjaliści starają się aby zaskoczyć nas czekoladową nowością.
Naszą ulubioną czekoladą jest:
Milka-mleczna z orzechami

Tabliczki czekolady

Nowy przysmak był bardzo drogi i pozwolić sobie mogli tylko nieliczni, w XVII w. pijalnie czekolady w Europie szybko powstawały. 
W 1847 r. Francis Fry, członek znanej rodziny kupieckiej, pomyślał, że smaczna byłaby czekolada, którą można by jeść. Zamieszała kakao w proszku z tłustym masłem kakaowym, dodał cukier,  podgrzał i wlał masę do formy. Gdy ostygła, stała się twardą tabliczką czekolady.  

  Francis Fry zaprojektował formę czekoladki. Do dziś mają one ten sam kaształt.

Konkwistadorzy

W XVI w. Hiszpanie najechali ziemie Azteków, poznali smak xocolatl. Nie przypadł im do gustu, ale nie zrazili się. Dodali do niego cukier i podgrzali - niechcący wymyślili przepis na gorąca czekoladę! Ziarna kakaowca- kakao- zabrali ze sobą do Europy, gdzie picie czekolady wkrótce stało się bardzo modne.


Kradzione nie tuczy
Hiszpanie uprawiali ziarna kakaowca na plantacjach w afryce, skąd do Europy kursowały statki wypełnione cennym ziarnem. W 1579 r. piraci napadli na hiszpański statek myślą , że wiezie złoto, ale pomylili się ponieważ statek wiózł  kakao .

 Piraci wzięli je za owcze bobki i spalili !!! Gdyby byli trochę mądrzejsi, na sprzedaży zarobiliby fortunę. 


Ziarna kakaowca

Boskie ziarna kakaowca
Czekolada uchodziła za napój bogów, pito ją więc w czasie ceremonii religijnych. Ziaren kakaowca używano także jako pieniędzy.

   
Montezuma II-władca imperium Azteków uwielbiał xocolatl (napój czekoladowy).Podobno raczył się nim 50 razy dziennie. Nazywał go boskim napojem i wierzył że daje mu siłę i mądrość.
  

Chocolate

Czekolada to smakołyk uwielbiany na całym świecie. Każdego roku pochłaniamy miliardy tortów czekoladowych, ciastek, deserów, batonów,bombonierek i tabliczek czekolady. Większość z nas nie ma pojęcia, ze wszystkie te słodycze produkuje się z ziaren o okropnym smaku. 
Uwagę ludzi na ziarna kakaowca zwróciły małpy, które zajadały je ze smakiem.  
Czekoladę otrzymuje się ze zmiażdżonych ziaren kakaowca, zwanego też drzewem kakaowym, rosnącego na obszarach tropikalnych. Około 2500 lat temu Majowie i Aztekowie, zamieszkujący tereny obcego Meksyku, wpadli na pomysł, aby ziarna kakaowca uprażyć, a potem zmieszać z wodą i przyprawami.Tak powstał przepis na napój zwany chocol haa albo xocolatl